Бачковски Манастир 42км

decor-small-gold.png

Бачковският манастир "Света Богородица" се намира в с. Бачково на 7 км южно от Асеновград и на 25 км от Пловдив. До него се стига по главния път (86) от Асеновград към Смолян, като отбивката за манастира е при с.Бачково.

Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални. Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на Византийския император Алексий I Комнин.

В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на XII – ти век.

Сегашният манастирски храм в Бачковския манастир "Св. Богородица'', е построен през 1604 г. Иконостасът в църквата датиращ от началото на XVII – ти век, е един от най-ранните по българските земи. Църквата е изографисана през 1643г., но през 1850 г стенописите в долната част на храма са подновени от Моско Одринчанин и така са закрити по-старите рисунки от средата на XVII-ти век. В манастирския храм на Бачковския манастир се пази чудодейната икона на Богородица Умиление.

Освен основния храм, Бачковският манастир разполага и с още две по-малки църкви – "Св. Архангели" датираща от XII – XIII-ти век и "Св. Никола", строена в периода 1834 - 1837г. Те впечатляват със запазените си стенописи от 1841г., дело на известния майстор Захари Зограф. Запазени са и забележителни произведения на приложните изкуства - великолепни църковни утвари, обковки на ръкописни книги и други, част от които днес се съхраняват в манастирския музей, а други - в църковния историко-археологически музей в София.

Бачковският манастир е част от списъка на Стоте национални туристически обекта на БТС (№ 47).