Момчилова крепост 37км

decor-small-gold.png

Момчилова крепост се намира на около 16 км от Смолян в посока кв. Устово - Мадан. След Подвис свивате вляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново вляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемния център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът.

В него можете да разгледате фото-изложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към връх Голям Перелик, телевизионната кула"Снежанка” на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория - Рожен, връх Свобода.

Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта „Калето” в местност „Турлука”, северно от гр. Смолян и крепостта „Козник” - южно от гр. Рудозем. След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на април до края на октомври в приемния център в подножието на крепостта са екскурзоводите.

Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта. Ценните находки от него са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.

В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години

На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия, той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан, където е назначен за стратиот. След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия - Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато, в замяна на неговата вярност. По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север.

Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него. Богата история свързана с крепостта, нейната реставрацията наред с красивата местност я правят популярна туристическата забележителност. За 2010 година, района е посетен от над 11 000 туристи.