Екопътека „Невястата“ 18км

decor-small-gold.png

Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата, която е един от символите на Смолян. Пътеката е лесна за откриване тя започва от разклона за манастира "Св. Пантелеймон".

Екопътека "Невястата" предлага отлични условия за любителите на силни усещания - изкуствена стена за катерене с височина 10.5м маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100м и денивелация от 30м.

Има на разположение трипанорамни площадки с изглед към град Смолян, три беседки с маси , където може да похапнете и да се насладите на прохладата на вековна смърчова гора, разположена е и детска площадка

 

Скалният масив Невястата е един от най-известните скални масиви в Смолян и Родопите. По протежението на екопътеката ще видите много отделни скали, като всичките те образуват скалния масив. Легендите за названието му са доста, но ние ще споделим с вас само най-известните. Първата и най-широко разпространена гласи, че по време на турското робство най-красивата смолянска мома била поискана от голям турски велможа за жена. Момата се съгласила, като помолила преди да замине да се качи на тези скалии и за последен път да види родното си място. Историята завършила трагично, като момата скочила от скалата, само и само да не стане невяста на поробителя. От там дошло и името на масива.

 

Другата легенда, отново е свързана с турското робство. По време на поробването на с. Райково, местните дали голям отпор на поробителите и малцината оцелели избягали в планините. След дълго издирване османците стигнали до местността, в която сега е екопътеката “Невястата” и чули детски плач. Те открили млада майка, заедно с детенцето си свита под една от скалите. Смелата майка отказала да издаде местоположението на бранителите на село Райково и била жестоко посечена, като кръвта и обагрила скалите.