Обсерватория Рожен 16км

decor-small-gold.png

Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е открита през март 1981 г. и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН). Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис “Св. Дух”. Географските координати на обсерваторията са:

41° 41? 35? Северна ширина; 24° 44? 38? Източна дължина

Надморска височина - 1759 метра

Около 10 000 души годишно посещават обсерваторията. Освен невероятната панорамна гледка туристите могат да наблюдават небосклона и звездните тела през 80-тонния телескоп, един от малкото такива телескопи в света от много висок клас и достъпни за обикновените граждани. Комплексът разполага с двуметров телескоп – система Ричи-Кретиен-Куде, 50/70см Шмидт и 60 см Касегрейн телескопи. В обсерваторията, работи изчислителна система за обработка на данните. Персоналът на обсерваторията се състои от около 40 души, специалисти в различни области от астрономията:

Малки тела в Слънчевата система - астероиди, комети и други, Астрофизика на Слънцето - компютърна симулация на активните процеси и магнитохидродинамично моделиране, Звездна астрофизика, Галактически изследвания

ПОСЕЩЕНИЯ В НАЦИОНАЛНАТА АСТРОНОМИЧЕСКА ОБСЕРВАТОРИЯ – РОЖЕН

НАО – Рожен е добре оборудвана за провеждане на научни срещи, стажове и школи с неголям формат (до 30 - 40 участници). Изграден е посетителски център с 18 см демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на 2-метровия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани туристи.

РЕД НА ПОСЕЩЕНИЯТА:

Посещенията се извършват всеки ден на групи от 6 до 25 човека, във времето от 10:00 до 16:00 часа през зимата (1.10 – 30.03) и от 10:00 до 17:00 часа през лятото. Влизането става с лектор – придружител на всеки кръгъл час.

Изключения за часа на посещенията се правят само след предварителна уговорка на групата със служител на НАО – Рожен, който я поема. (групи с предварителна заявка имат предимство).

Посещенията не включват наблюдения с телескоп!

Нощни посещения: При подходящи метеорологични условия и при предварителна зачвка се предлагат нощни наблючдения с 18 см телескоп за групи от 4 или повече души.

Нощното посещение може да бъде комбинирано с лекция под купола на 2-метровия телескоп, преди започване на нощта.

ЗА СПРАВКИ И ЗАЯВКИ: тел. 03095 / 8356 – канцелария; 03095 / 8357 – централа