Връх Снежанка 12км

decor-small-gold.png

Телевизионната кула се намира на едноименния връх Снежанка в Родопите и е най-разпознаваемият символ на курорт Пампорово. Изграждането на 156 метровата кула започва през 1973 г., по проект на един от известните конструктори инж. Иван Янтахов, а пет години по-късно е построена и въведена в експлоатация. Съоръжението е с цилиндрична форма и с два пръстена. В горният (на височина 93 м) е разположена панорамна тераса и заведение, от които се разкрива 360-градусова панорамна гледка. В долният пръстен се помещава техническото оборудване, осигуряващо преноса на телевизионен сигнал в района на Родопите.

Телевизионната кула на връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз

До кулата Снежанка може да се стигне по 3 начина в зависимост от сезона. През зимата най-леснодостъпно и сигурно е да се качите на някой от лифтовете в курорта, които водят до върха – лифт № 2 Студенец-Снежанка (4-седалков открит); Лифт № 4 Смолянски езера-Снежанка (2-седалков открит), № 5 Малина-Снежанка (3-седалков открит) и най-новият лифт в курорта №6 Стойките-Снежанка (6-седалков закрит). През летния сезон можете да ползвате, както един от лифтовете, така и новия асфалтиран път до самата кула. Голяма част от пешеходните маршрути в района на Пампорово също водят до кулата.

Телевизионната кула на връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз №83а. Печатът на БТС можете да намерите в Планинска Спасителна служба – ски център Студенец, хижа Студенец.