Град Чепеларе

decor-small-gold.png

Град Чепеларе се намира в централната част на Родопите, на около 70 км от Пловдив и на 220 км от София. През Чепеларе минава главният път между Пловдив и Смолян. Само на 10 км се намира курортът Пампорово.

Чепеларе е вторият най-високо разположенград в България след Доспат – 1100 м надморска височина. Има умереноконтинентален климат, снежната покривка се задържа между 80-120 дни в годината, а средната дебелина достига между 30 и 80 см. Населението на града е около 5800 души.

Районът около Чепеларе е бил населен още от древността - открити са предмети и некрополи от неолита, могилни некрополи и др. През V-VI в. славяните основали тук селище, съществувало до XIV в., когато е унищожено от османските турци.

Съвременното селище е основано в началото на XVIII в. След Освобождението от османско владичество (1878 г.) Чепеларе се развива като културно-просветен и стопански център в региона на Средните Родопи.

Чепеларе е известен със своята гостоприемност в четири сезона както и с условията за зимни спортове през зимата и пешеходен и велотуризъм през лятото.От 2016г.„Пампорови АД“ и „Чепеларе курорт“ се обединиха в магакурорта                „Пампорово-Мечи чал“, това значи,че с една лифт карта можете да карате ски и на двете ски зони и имате пред себеси . Мечи чал се намира непосредствено след края на града по пътя за Пампорово. Градът има дългогодишни традиции в ски спорта. Ски пистите в ски зона Мечи чал са дълги над  22 км. Пистите са с различна дължина и трудност и са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори и сноубордисти. На разположение на скиорите е четириседалков лифт, който изминава разстоянието от 2700 м от началната точка на станцията в Чепеларе до връх Мечи чал за 9 минути.

В Чепеларе може да бъде посетен единственият в България Музей на ските, който отваря врати през 1998 г. Експозицията на музея проследява развитието на ските и ски спорта в града и страната. Посетителите могат да научат интересни факти за едни от най-успешните състезатели по зимни спортове в страната - Екатерина Дафовска(Единственият олимписки шампион за България от Зимна олимпияда) , Борислав Киряков, Митко Хаджиев,Радослав Янков(Единственият носител на „Голям“ кристален глобус в зимните спортове) и др.

В Чепеларе се намира и Музеят на родопския карст - единствен по рода си на Балканите. В него са изложени уникални експонати - разнообразни минерали, кристали, долната челюст на леопард - животно, обитавало района в миналото, както и възстановен скелет на пещерна мечка, достигаща 4,5 м височина.

Интерес за туристите представлява и храм „Свети Атанасий Велики”, построен през 1834 г. само за 40 дни. Едно от приятните места за отмора в града е площад „Олимпийски”(Кръстен 1998г. по повод златния олимписки медал на Екатерина Дафовска).

През зимата районът на Чепеларе и близко намиращият се курорт Пампорово са подходящи дестинации за скиори и сноубордисти. През останалата част от годината районът на живописните села в Родопи предлага възможности за селски и екотуризъм. Около главния път от Пловдив за Смолян са разпръснати множество селца –Проглед, Богутево, Хвойна, Зорница, Орехово и др., от които започват различни екопътеки. На 5 км от село Забърдо например се намира скалният феномен Чудните мостове. Покрай мостовете минава пешеходният път между селата Забърдо и Орехово. Туристите могат да се потопят в традиционната родопска атмосфера и да опитат от местните специалитети.

На около 25 км от Чепеларе се намира и архитектурният резерват Широка лъка. Селото е популярно с красивите си възрожденски къщи, накацали по стръмните склонове.

Град Чепеларе също предлага разнообразни места за настаняване - хотели, разположени по хълмовете на града и в центъра му, къщи за гости и др. В града има и много ресторанти, където можете да опитате от вкусната родопска кухня